Son yıllarda üreticilerin alın terinin karşılığını alamadığını ifade eden Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarımla uğraşan insan sayısı azalmamalı, üretene sahip çıkılmalıdır” dedi.
Köylerde yaşayan insan sayısının her geçen yıl daha da düştüğünü belirten Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, Ağustos Ayı meclis oturumunda yaptığı açılış konuşmasında “Köylerde yaşlanan nüfusun yerine tarım ve hayvancılığı devralacak genç nüfusun olmaması kırsalda çiftçiliğe ilgiyi azaltmıştır. Tarım Bakanlığı işlenmeyen tarım arazilerinin mülkiyet hakkına dokunmadan üretime kazandırmak için üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazisinin bulunduğu köydeki çiftçilik yapan köylülere kiralanacak kararı ile bir milyon beş yüz bin dönüm arazi ekilip, dikilince yılda on beş milyar ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Köylerdeki genç nüfusun tarıma yönelmesi için gerekli bütün destekler sağlanmalıdır. Genç nüfus kazanç elde ederse köy hayatı sürdürülebilir hale gelecektir.” dedi.
BİLGİÇ, “TARIMDA PLANLAMA YAPILAMIYOR”
Tarımın, gıdanın çok önemli olduğunu her fırsatta dile getiren ATB Başkanı Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmesinde “Türkiye’de hedefine ulaşamayan, bir türlü istenilen noktaya getirilemeyen tarım politikamız var. TMO’nun on milyon tonun üzerinde hububat aldığını Sayın Tarım Orman Bakanımız ifade etti. Bu üretici için çok büyük bir destek. Ülkemizdeki Lisanslı Depo kapasitesi dokuz milyonun üzerinde. Bölgemizde mısır hasadı da devam ediyor. Üreticilerimizin sıkıntılarını yakınen görüyor ve takip ediyoruz. Tüm tarımsal girdilerin yüzde yüzün üzerinde arttığı bir dönem içerisinde geçen yıl 5.7 TL olan mısır fiyatının kilogramının bu yıl 6 TL olması üreticiyi memnun etmemiştir. Mısır destekleme alım fiyatı üretici maliyeti ve beklentilerinin çok altında kalmıştır. ATB Ağustos ayı Meclisinden Tarım Orman Bakanımıza seslenmek istiyorum; Mısır fiyatını biran önce ya revize edin, yada buğdaya verdiğiniz gibi kğ başına 1 TL destekleme vererek üreticiyi rahatlatacak bir yol bulunmasını sağlayın. Böyle bir yol bulunmaz ise geçen yıl sekiz buçuk milyon ton olan ürün bundan sonra beş milyon tonun altına inebilir. Bu kez ithalat yolu açılır. Başka ülkelerin üreticilerine para kazandırırız. Bu sebeple bizler kendi üreticimizi desteklemeliyiz. Üretelim, fazlasını da ihraç edelim. Dolayısıyla üreticisi, sanayicisi hepsi kazansın. ”
ÜRETİCİ KÜSTÜRÜLMEMELİ
Eylül ayı ile bölgede erkenci narenciye hasadının başlayacağını hatırlatan Başkan Bilgiç, “Sadece limon’da değil, turunçgillerin tamamına ‘portakal, mandarin, greyfurt’ gibi tüm ürünlere DFİF desteği kilo başına 1,5 TL olarak verilmeli ve biran önce açıklanmalıdır. Üreteni küstürürsek hiç istemediğimiz dışa bağımlılığı artırmış oluruz. Buda ülke için ciddi sıkıntı yaratır. Bunları şimdiden görerek tüm tedbirlerin alınması Türk tarımı ve çiftçisi için çok önemlidir.”
ÜLKE OLARAK YAĞLI TOHUM ÜRETİMİNE ÇOK FAZLA İHTİYACIMIZ VAR
Bölgenin bir zamanlar ‘Beyaz Altın’ diyarı olarak anıldığı söyleyen Başkan Bilgiç, “’Beyaz Altın’pamuk üretimi giderek düşüyor. Şuan soya fasulyesinde yüzde 95 dışa bağımlı bir ülkeyiz. Türkiye’de üretilen soyanın yüzde 65-70’i bu bölgede üretiliyor. Bölgenin en iyi ürünlerinden biri olan soya üretimi neden daha çok artmasın? Bu sene soya fasülyesine iyi bir desteklenme verilmezse onunda üretimi bölgede azalacak. Soya ve türevlerini kullanmak zorundayız. Mevcut desteklerle üreticiye daha fazla soya ektiremeyiz. Soya ekilecek topraklara destek enaz yüzde yüz arttırılmalıdır. Hem soyanın hemde pamuğa verilecek desteklerin biran önce açıklanması üretenin talebidir. Üretici küstürülmemeli, üretmesi sağlanmalı, yaptığı işi sürdürebilmelidir.”
TOBB TRUGO ŞARJ İSTASYONUMUZ HİZMET VERMEYE BAŞLADI
İşhayatının finansmana erişiminde yaşadığı sıkıntıların da biran önce aşılması gerektiğini de belirten Başkan Bilgiç, Elektrikli araçlar için ‘Trugo’ Şarj İstasyonunun ATB Kampüsü önünde faaliyete geçtiği müjdesini de vererek bundan böylede yeni projelerini hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.