AK Parti Sözöcüsü Ömer Çelik, İsrail’in Filistin topraklarına yönelik politikalarına ve bölgedeki son gelişmelere ilişkin çok sert açıklamalarda bulundu. Çelik, İsrail hükümetinin attığı adımların uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, özellikle Gazze ve Batı Şeria’daki uygulamaların insanlık değerlerine açık bir saldırı niteliği taşıdığını vurguladı.
Açıklamasında, İsrail’in işgal politikalarına dikkat çeken Çelik, “İsrail'in işgal altındaki Filistin toprakları ya da diğer işgal altındaki Arap toprakları üzerinde hiçbir hakkı ve egemenliği yoktur. İsrail’in, dost ve kardeş Arap Devletlerinin egemenliğine yönelik her türlü tehdidi gayrı meşrudur” ifadelerini kullandı.
“Mekansal soykırım” vurgusu
Çelik, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etme ya da Gazze Şeridi’ni Batı Şeria’dan ayırma girişimlerine ilişkin olarak ise çok daha sert bir tanımlamada bulundu. Bu girişimlerin “mekansal soykırım” anlamına geldiğini belirten Çelik, işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim faaliyetlerinin genişletilmesini de “açık saldırı” olarak nitelendirdi.
Açıklamasında, ABD’nin İsrail Büyükelçisinin tutumuna da değinen Çelik, “ABD'nin İsrail Büyükelçisinin Netanyahu hükümeti tarafından Gazze’de çocukların öldürülmesine destek vermesi insanlık dışı ve korkunç bir yaklaşımdır” dedi. Büyükelçinin “teo-politik” bir yaklaşımla bazı Arap devletlerinin topraklarını hedef alan “Büyük İsrail” projesini savunmasının temel hukuk ilkelerine ve insanlık değerlerine aykırı olduğunu ifade etti.
“Teolojik-fanatik iddiaların uluslararası hukukun yerine konulmaya çalışılmasının tüm bölgede çok vahim sonuçları olur” diyen Çelik, İsrail’in Ortadoğu’da egemenlik kurmasını savunan ve kardeş devletleri tehdit eden anlayışı “kökten reddettiklerini ve en güçlü şekilde kınadıklarını” belirtti.
“İsrail’in sınırları neresidir?”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler kürsüsünden yaptığı uyarılara da atıfta bulunan Çelik, Cumhurbaşkanı’nın yıllardır uluslararası toplumu İsrail’in saldırgan politikalarına karşı uyardığını söyledi.
Çelik, “Cumhurbaşkanımız Birleşmiş Milletler kürsüsünden defalarca ‘İsrail’in sınırları neresidir?’ diye sorarak bu saldırgan ve işgalci zihniyetin sinsi planlarına karşı tüm dünyayı yıllardır uyarmaktadır. Yaşanan her gelişme, Cumhurbaşkanımızın yıllardır BM kürsüsünden tüm dünyanın gözü önünde yaptığı uyarıların ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkarmıştır” ifadelerini kullandı.
“Çocukların öldürülmesini savunmak cinayettir”
Gazze ve Batı Şeria’daki sivil kayıplara dikkat çeken Çelik, çocukların öldürülmesini savunmanın “cinayet ve soykırım” olduğunu vurguladı. “Gazze ve Batı Şeria’da Filistinlilerin evlerini ve yurtlarını işgal etmek soykırım siyasetinin parçasıdır. Bunlar tüm insanlık değerlerine saldırıdır” diyen Çelik, bu zihniyetle mücadelenin insanlık mücadelesi olduğunu belirtti.
1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, egemen ve birleşik bir Filistin Devleti’ni savunmaya devam edeceklerini kaydeden Çelik, “Soykırım örgütü’ne karşı mücadele, insanlığı ve medeniyeti savunma mücadelesidir” dedi.
Açıklamasının sonunda Türkiye’nin bu süreçteki duruşuna vurgu yapan Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin “insanlık ittifakının en önünde yer alarak tarihin doğru ve haklı tarafında durduğunu” ifade etti.
Çelik, kamuoyuna şu soruyla seslendi: “Bugün herkesin barış, hukuk, adalet ve insanlık adına sorması gereken soru, Cumhurbaşkanımızın BM kürsüsünden defalarca sorduğu sorudur: İsrail’in sınırları neresidir?”