13.03.2025 01:01 | Güncelleme Tarihi: 13.03.2025 01:08
Siyaset arenasında verilen sözler, halk nezdinde çok değerli ve önemlidir. Halk, sandıkta sözünü söyler ve bir sonraki seçime kadar sizi izler. Siyasetçinin siyaset sahnesinde söyledikleri bu bakımdan çok önemli ve değerlidir. Bu sözlerin bazısı, halkın duyarlılıkları nedeniyle daha da büyük bir sorumluluk taşır. "Namus sözü" de bunlardan biridir.
Siyasetçi neden 'Namus Sözü' verir?
Siyasetçinin halka verdiği sözü tutması zaten gereklidir, ancak toplumsal güveni kazanmak için "namus sözü" gibi büyük ve kutsal bir yeminle vaadini tartışmasız ve kesin olarak yerine getireceğini ifade etmiş olur.
2018 yılında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu büyük ve kutsal yeminle halkın karşısına çıktı. Kılıçdaroğlu, "Bütün işçilere namus sözü ve garanti veriyorum. Kazandığımız bir belediyede, belediye başkanı haksız yere bir işçinin işine son verirse gelecek beni bulacaksınız." demişti. Ne var ki CHP'li belediye başkanlarının iş başına geçtikten hemen sonra binlerce emekçinin iş akdinin fesh ettiğini gördük. İstanbul, Ankara, Adana, Mersin'de iş başına gelen CHP'li başkanlar adeta işçi kıyımı yaptı.
CHP'nin son kurultayında CHP Genel Başkan Adayı olan Özgür Özel ise delegelere hitaben, "Genel başkan olursam 3 hafta sonra buradasınız, tüzüğü değiştiriyorum söz veriyorum... Hepinize ekranlar önünde namus ve şeref sözü. Bundan sonra karar, güç, yetki örgütündür. Önseçimin teminatı bir genel başkan olacağım." ifadelerini kullanmıştı. Ancak genel başkan seçildikten sonra tüzük değişikliği konusunda bir ilerleme kaydedilmedi ve verilen "namus ve şeref sözü" askıda kaldı.
Şimdi benzer bir durum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP Cumhurbaşkanı temayül yoklaması öncesi şehir şehir dolaşırken kullandığı söylemlerinde görülüyor.
İmamoğlu çıktığı kürsüden adeta kükreyerek ,"Ben Ekrem İmamoğlu olarak söz veriyorum. Namus sözü veriyorum. Bize yenilgiyi öğretemeyeceksin." diyor. Oysa daha yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası şöyle demişti İmamoğlu; "9 yılda üst üste üç kez seçim kaybettik. Cumhurbaşkanlığı seçimi kaybettik."
Şimdi ne diyor Ekrem İmamoğlu?
-Namus sözü veriyorum. Bize yenilgiyi öğretemeyeceksin
Yaman çelişki!
Siyaset sahnesinde "namus sözü" vermek, halka duyulan sorumluluğun bir göstergesi olarak çok önemli ve değerli. Ancak yukarıda verdiğim bir kaç örnekte olduğu gibi 'Namus Sözü' deyip tersini yaptığınızda itibarınız yerle bir olur.
Siyasetçi bu kavramı (Namus Sözü) öylesine bir vaat olarak kullanamaz.
Kullanırsa ne mi olur?
9 yılda üst üste üç kez seçim kaybettiğiniz gibi kaybetmeye devam edersiniz. Yenilgiyi öğrendiğinizi bir kez daha teyit etmiş olur, halk nezdinde itibarınızı da kaybedersiniz.